Alles wat leeft stroomt

Ons lichaam bestaat voor 60% uit vloeistof zoals onder ander bloed en lymfe
Via de lichaamsvloeistoffen vindt uitwisseling plaats tussen alle lichaamsweefsels. De osteopathie gaat ervanuit dat een goede doorstroming van alle lichaamsweefsels de voorwaarde schept voor een goede gezondheid. Voor een vrije doorstroming is optimale bewegelijkheid van alle onderdelen van het lichaam noodzakelijk.

Osteopathie draait om bewegelijkheid

Ons lichaam voert dagelijks tal van bewuste en onbewuste bewegingen uit. Wij bewegen ons voort. Wij ademen ongeveer 20.000 keer per dag en onze nieren leggen door de ademhaling zo’n 600 meter per dag af. Al deze bewegingen verlopen in harmonisch verband. Bewegingsverlies, waar dan ook in het lichaam kan tot klachten leiden. Deze klachten ontstaan dan bijvoorbeeld door overbelasting, beknelling van bloed-en-lymfevaten of door ophoping van schadelijke stoffen. Alle delen van het lichaam zijn door bindweefsel met elkaar verbonden. Daardoor kan de klacht zich op een andere plek bevinden dan de oorzaak van de klacht.

Zo kan bijvoorbeeld een oude voetblessure in de loop der tijd tot een veranderde stand van knie, heup of bekken leiden met rugklachten als gevolg.
Ook kunnen obstipatieklachten en niet goed bewegende darmen leiden tot rugklachten.

Daarom onderzoekt de osteopaat altijd het hele lichaam. Daarbij richt zij zich op de drie met elkaar verbonden lichaamssystemen:

  • Het bewegingsapparaat (botten, spieren, gewrichten).
  • De inwendige organen met bloedvaten en lymfevaten.
  • Het cranio-sacrale systeem (schedel, wervelkolom en hersenvochtcirculatie).